Sveiki,
skaitytojai,
Tortas „Napoleonas“ tapo mūsų namų tikra tradicija. Jeigu
reikia į kokią šventę neštis prašmatnų ir nekuklų desertą – tai tortas „Napoleonas“
tampa tuo ypatingu patiekalu, kurio tikrai ne gėda nusinešti ir, ko čia slėpti,
retkarčiais pasipuikuoti. Šiaip kepame jo du variantus, bet šįkart mes norime
pasiūlyti su citrinų skonio kremu, kuris daugeliui neretai tampa netgi
skanesniu variantu už klasikinį „Napoleoną“. Kepant „Napoleoną“, reiktų
paskirti daugiau laiko nei gaminant paprastą desertą, kadangi jis ruošiamas tam
tikrais etapais ir vėliau pertepamas plikytu ir citrininiu kremu. Taigi,
pradėkime.
Ko mums reikės įvairiems etapams?
18-20 cm skersmens torto paplotėliams reikės:
200 g sviesto,
1 kiaušinio,
320 g miltų,
70 ml vandens,
1 šaukšto citrinų sulčių,
žiupsnelio druskos
3 kiaušinių trynių,
500 ml pieno,
1 stiklinės
cukraus,
pusės
stiklinės miltų,
100 g
sviesto,
1 šaukštelio vanilinio
cukraus,
150 g riešutų
1 citrinos,
1 kiaušinio,
pusės stiklinės cukraus,
30 g sviesto,
pusės
šaukštelio vanilinio cukraus
Pirmiausia pagaminkite torto lakštų tešlą. Kiaušinį lengvai
išplakite, supilkite 70 ml vandens, citrinų sultis ir žiupsnelį druskos,
išplakite. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais, apvoliokite
juos miltuose. Sviestą su miltais kapokite, kol jie
pavirs į riebius miltus. Į juos supilkite
suplaktą kiaušinį ir užmaišykite kietą tešlą. Paruoštą tešlą susukite į
maistinę plėvelę, statykite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų.
Kol tešla šąla, pagaminsime plikytą kremą. Trynius
konditerine šluotele išplakite kartu su paprastu bei vaniliniu cukrumi. Kad
būtų lengviau plakti, įpilkite šlakelį šalto pieno. Į plakinį suberkite miltus,
gerai išmaišykite. Supilkite likusį pieną. Kremo ruošinį statykite ant
vidutinės ugnies ir kaitinkite nuolat maišydami, kol jis pradės tirštėti. Kremo
užvirti nereikia, jis bus paruoštas, kai šaukštas apsivels kremu. Tada į karštą
kremą suberkite gabalėliais pjaustytą sviestą, maišykite, kol jis ištirps ir
vienodai pasiskirstys. Paruoštą plikytą kremą uždenkite ir palikite, kad
praauštų. Atšalęs kremas bus dar tirštesnis.
Citrininiam kremui nuo citrinos smulkiai nutarkuokite geltonąją
žievelę ir išspauskite sultis. Kiaušinį lengvai išplakite. Į nedidelį puodą
supilkite plaktą kiaušinį, citrinų sultis ir žieveles, paprastą bei vanilinį
cukrų, suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą. Puodą statykite į
didesnį puodą su vandeniu ir užkaiskite. Kremą virkite garų vonelėje vidutinėje
temperatūroje, nuolat maišydami, kol sviestas ištirps, kremas taps vientisas ir
galiausiai sutirštės. Tai užtruks apie 10-15 minučių. Kremo užvirti nereikia,
išviręs turėtų būti tirštos grietinės konsistencijos, o ataušęs dar labiau
sutirštės.
Kol kremai auš, tešlą išimkite iš šaldytuvo ir kiek
paminkykite, kad būtų lengviau kočioti. Padalykite ją į 10 vienodų dalių.
Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus, pabarstyto
miltais. Ant tešlos uždėkite nedidelę lėkštę, išpjaukite apvalios formos torto
lakštą. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama labai nesipūstų. Paruoštą
lakštą kartu su tešlos nuopjovomis statykite kepti į iki 200 laipsnių temperatūros
įkaitintą orkaitę 5 minutėms, kol iškeps. Taip kepdami vieną paskui kitą
iškepkite visus torto lakštus. Tešlos nuopjovas panaudosite torto puošybai, todėl
kelias pačias gražiausias pasilikite, o kitas sutrinkite į miltus.
Formuokite tortą. Lakštus patepkite plikytu kremu, o
keletą torto sluoksnių - citrininiu, tarp kelių sluoksnių ant kremo
užbarstykite kapotų riešutų. Plikyto kremo palikite torto viršui ir šonams
aptepti. Kai visus torto sluoksnius sutepsite, vienodai kremo užtepkite ant jo
viršaus ir šonų. Paruoštą tortą apiberkite sumaltomis nuopjovomis ir statykite
mažiausiai nakčiai, o geriau - visai parai į šaldytuvą, kad subręstų.
Tortą puoškite keptomis tešlos atraižomis ir riešutais,
apibarstykite milteliniu cukrumi. Dalijamės savo „Napoleono“ fotografija.
Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą