Ką
daryti, kai norisi žuvies? Ir dar pasigaminti patiems, o kažin kiek ten apie
žuvį nenusimanai? Aišku, geriausia renkantis klausti pardavėjo. Tąkart mudviem
renkantis iš kuklaus pasirinkimo pardavėjos besąlygiškai rekomendavo lietuvišką
lyną. Pacituosiu: „Pirkite, tai tikrai skani lietuviška žuvis, pati skaniausia
ir geriausia! Va!“ – entuziastingas liuksas į viršų.
Pardavėjos
kaip agentai, pasakys bet ką, kad tik pirktumėme, tačiau tą rekomendavo
prekybos centre, o prekybos centruose pardavėjoms nėra motyvacijos meluoti,
todėl prisikrovėm lyno žuvies pirkinių krepšelį.
Ilgai
galvoti, kas toji per žuvis lynas, neteko. Tiesiog ėmėm ir išsikepėme
tradiciniu būdu su petražolių ir citrinų įdarais. Visgi valgydami reziumavome,
kad šioji žuvis, kad ir nėra itin pigi, kažin kokia stebuklinga nėra. Ji negali
varžytis su tarkim lašiša ar upėtakiu, tačiau joje esama ir savų pliusų. Viena iš
jų – mažai ašakų, sakytume, „vidutiniškai“ mėsinga ir tikrai ne gėda patiekti draugams
prie stalo su salotomis. Nes vienos vidutiniškos žuvies vienam žmogui – į valias.
Ir kas žino, galbūt tai būtų tikra vinis jūsų kulinarinėje knygoje.
Mes
siūlome paruošti kepti lyną orkaitėje ir patiekti su salotomis.
Ingredientai:
2 vidutinio dydžio išskrosti lynai
Žuvies prieskoniai
Juodieji pipirai
Citrinos
Druska
Aliejaus
Petražolės
Pirmiausia
rekomenduojame lyną kuo geriau ir ilgiau pamarinuoti, kadangi gana sunkiai
pasiskirsto marinatas po visos žuvies kūną. Ant lynų užspauskite šiek tiek
citrinos sulčių, pagal skonį užberkite druskos, juodųjų pipirų, žuvies
prieskonių, galite ir šlakelį aliejaus.
Pasimarinavus
parai ar 12 valandų, lynus ištraukite ir paruoškite kepimui. Patieskite ant
skardos kepimo popieriaus ir suguldykite lynus. Išskrostą vidų prifarširuokite žaliomis
petražolių šakelėmis ir citrinų griežinėliais, apšlakstykite aliejumi. Kepkite apie
pusvalandį +220C ir galite iškart patiekti karštą.
Pati
skaniausiai (bent mums) lyno dalis buvo riebi žuvies oda.
Žuvį
galite patiekti savo nuožiūrą – su salotomis arba karštomis bulvėmis.
Skanaus!
Sveiki,siūlyčiau nepamiršti česnako.
AtsakytiPanaikinti