2024 m. liepos 1 d., pirmadienis

Cibulynė: žemaitiškas cibulynės receptas / svogūnų šaltsriubė (kaip pagaminti cibulynę?)

 

Vasarą norisi ko nors šalto, gaivas ir ne itin kaloringo? Mėgstate sriubą ir svogūnus? Šaltibarščių pakaitalas tinka visiems, ypač rekomenduoju tiems, kurie mėgsta šaltibarščius, bet netoleruoja pieno produktų, nes šiam patiekalui nereikės pieno!

 

Ingredientai:

 

500-600 g. bulvių

4-5 silkė filė griežinėlių

5-6 didelių svogūnų

50-70 ml acto

Druskos

Pipirų

Žalių krapų

Citrinos

1-1,5 l šalto arba ledinio vandens

 

Paruošiame kepti silkę. Paklojame ant skardos kepimo popieriaus, išdėliojame silkių filė gabaliukus (galima jau marinuotus iš parduotuvių pakelių, galima pirkti, nuvalyti ir patiems pasūdyti). Orkaitėje ant aukštos 250 temperatūros pašlakstę aliejumi kepame apie 15-20 min. Stebime, kad nepridegtų. Šiaip silkė skaniausia, jeigu ji apskrunda iki rudo įdegio.

 

Kol kepa silkė, nulupame svogūnus ir supjaustome pjaustykle smulkiai (galima ir peiliu, bet užtruks). Dedame susmulkintus svogūnus į puodą, susmulkiname krapus ir beriame į puodą. Iškeptą silkę susmulkinama šakute smulkiais gabaliukais, galima ir trinti. Palaukime, kad pravėstų, o po to dedame ant svogūnų į puodą. Įpilame šaldyto vandens, pagal poreikį įveriame druskos, pipirų, įspaudžiam citrinos (galima, jeigu mėgstate, net įpjaustyti). Įpilame acto ir išmaišome. Įspūdis gali pirmas pasirodyti ne koks, nes labai skysta, tačiau netrukus pastebėsite, kaip sriuba savaime ima tirštėti ir „pūstis“ į skanią ir gaivią cibulynę.

 

Iki pilnos laimės reikia tik karštų bulvių (gali būti virtos, keptos arba išvirtos ir po to apkepintos ir traškios – kiekvienam savo).

 

Skanaus!