2015 m. spalio 12 d., pirmadienis

Kepta lašiša: Lašišos kepsnys su bulvėmis ir salotomis (Kaip paruošti - iškepti lašišą?)





Laba diena,

Šįkart mūsų vyriškoj virtuvėj neeilinis patiekalas – lašišos kepsnys. Kol svarstėme, kodėl lašišos nyksta ir kodėl jų mėsa tokia brangi, nors vis tiek veistos ir augintos nelaisvėje, lašiša spėjo ir iškepti... Taigi, šįkart siūlome pasigaminti lašišos kepsnį su bulvėmis ir salotomis. Patikėkite manimi, nieko čia sudėtingo tikrai nėra. Be to, lašiša tokia žuvis, kurią išties lengva ruošti, nes nereikia iki prakaito skusti kaip ešerį, nereikia jos kažkaip ypatingai marinuoti. Taigi. Ko mums reikės?

Pagrindiniam kepsniui

1 kg. lašišos
pipirų
citrinos
druskos
aliejaus

Bulvės

1 kg. Bulvių

Salotoms

Pekino kopūstas
Saldžioji paprika
Petražolių (džiovintų)
Krapų (džiovintų, bet nebūtinai)
Mėlynojo kopūsto
Špinatų lapeliai
Druskos
Aliejaus
Pipirų

Padažui

200 g. grietinės
2 šaukštai grūdėtų garstyčių
Truputis citrinos



Supjaustome lašišą 5-8 cm griežinėliais (odą galite gremžti, bet galite ir palikti, ji lengvai nusilups iškepusi), kaip pavaizduota nuotraukoje. Apšlakstome aliejumi, įberiame pagal skonį druskos, pipirų, išspaudžiame trečdalį citrinos ir apšlakstome. Po to įtriname ir palaikome pagal poreikį – galite pusę dienos, galite, kelias valandas. Kadangi mes skubėjome, tai laikėme viso labo 10-15 minučių ir po to gabalėlius įdėjome į įkaitintą keptuvę. Ten jos kepa apie 20 minučių ant vidutiniškos ugnies. Nuolat vartykite ir žiūrėkite, kaip žuvytė skrunda. Neišsigąskite, jeigu lašiša nuo temperatūros praras dalį savo raudonumo ir šiek tiek pabals – tai normalu, viduje vis tiek išliks švelniai rausva. 



Kol lašiša kepa, verdame bulves sūdytame vandenyje.



Gaminame salotas. Iš tikrųjų tai pasirinkimas, nes dažniausiai pagal tradiciją žuvis patiekiama ne su bulvėmis, bet su žalumynais. Jeigu propaguojate sveiką derinį, tada bulvių šiam patiekalui nereikia, bet mes esame lietuviai, bulvė yra mūsų trečioji religija, todėl mėgstame skaniai ir sočiai pavalgyti. Neatsisakėme ir salotų. Sulaužome ir suplėšome Pekino kopūsto lapus (kiek jums tik norisi), supjaustome šiek tiek mėlynojo kopūsto (jis neturėtų dominuoti), suberiame šiek tiek špinatų lapelių (galite naudoti rūgštynes), susmulkiname raudonąją papriką pailgais plonais griežinėliais, įberiame druskos, petražolių, truputį krapų, pipirų, įspaudžiame truputį citrinos, dar keletas šaukštų aliejaus ir viską išmaišome. 



Ruošiame padažą lašišai. Pirmiausia į indelį sukratome apie 200 g. 30 proc. riebumo grietinės, įdedame grūdėtų garstyčių – jos tinka geriau nei jų tyrė, nes turi šiek tiek acto ir suteikia įdomų poskonį. Įspaudžiame truputį citrinos – nedaug. Įberiame žiupsnelį druskos ir išmaišome. Vienas padažas gali pasirodyti truputį prėskas, bet jis labai tiks prie lašišos.

Ką gi, žuvis iškepusi, bulvės išvirusios, padažas ir salotos paruošti. Skanaus.
 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą