2016 m. vasario 2 d., antradienis

Bulvių plokštainis (kugelis). Kaip iškepti minkštą kugelį?




Sveiki,

Kaip iškepti skanų ir minkštą kugelį arba dar vadinamą bulvių plokštainį? Mes irgi mėgstame šį patiekalą, jau daug metų gaminamą lietuvių virtuvėje, kad jau net priskiriamas prie tradicinių patiekalų.

Kugelį kepdavome visokį, pirmiausia jis mums pavykdavo gana sausas, sprangus ir ne toks skanus, kokį tekdavo ragauti svečiuose, todėl savo receptą tobulinome, kol pagaliau kugelis mums pavyko elastingas, sultingas ir neišdžiūvęs, tad siūlome pasigaminti mūsų bulvių plokštainį.

Ingredientai

1–1,5  kg. bulvių
250-300 g. kiaulienos
400–500 ml pieno
3 vidutiniai svogūnai
sviestas
druska
pipirai
grietinė

Viskas labai paprasta. Pirmas žingsnis – nuskutame ir sutarkuojame bulves smulkia tarka arba tarkavimo mašina. Antras žingsnis – supjaustome kiaulienos mėsą vidutiniais kubeliais (siūlome paprastą mėsą, kad nebūtų mentė, nes ji pernelyg liesa kugeliui, idealu būtų šoninė) ir šiek tiek pakepiname su druska ir pipirais keptuvėje. Antras žingsnis – susmulkiname svogūną. Į bulvių masę suberiame svogūnus, pakepintą mėsą, pagal skonį dar į masė įberiame pipirų ir druskos.

Minkšto kugelio paslaptis.

Pasirodo anokia čia paslaptis. Reikia įpilti kuo daugiau pakaitinto pieno. Pieną užkaiskite ant viryklės ir kaitinkite beveik iki virimo, bet neužvirinkite. Vėliau pamažu maišydami supilkite į masę. Dubenį, kurioje kepsite plokštainį, būtinai ištepkite sviestų, tai apsaugosite nuo pridegimų. Supylę masę, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40–60 minučių ant 200 C karščio. Įsibėgėjus kepimo procesui, galite ant skrundančio paviršiaus uždėti truputį sviesto, kad būtų dar sultingiau.

Skanaukite kugelį galite su grietine.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą