2018 m. liepos 2 d., pirmadienis

Keptas lynas: Kaip iškepti lyno žuvį?: Lyno kepimas orkaitėje




Ką daryti, kai norisi žuvies? Ir dar pasigaminti patiems, o kažin kiek ten apie žuvį nenusimanai? Aišku, geriausia renkantis klausti pardavėjo. Tąkart mudviem renkantis iš kuklaus pasirinkimo pardavėjos besąlygiškai rekomendavo lietuvišką lyną. Pacituosiu: „Pirkite, tai tikrai skani lietuviška žuvis, pati skaniausia ir geriausia! Va!“ – entuziastingas liuksas į viršų.

Pardavėjos kaip agentai, pasakys bet ką, kad tik pirktumėme, tačiau tą rekomendavo prekybos centre, o prekybos centruose pardavėjoms nėra motyvacijos meluoti, todėl prisikrovėm lyno žuvies pirkinių krepšelį.

Ilgai galvoti, kas toji per žuvis lynas, neteko. Tiesiog ėmėm ir išsikepėme tradiciniu būdu su petražolių ir citrinų įdarais. Visgi valgydami reziumavome, kad šioji žuvis, kad ir nėra itin pigi, kažin kokia stebuklinga nėra. Ji negali varžytis su tarkim lašiša ar upėtakiu, tačiau joje esama ir savų pliusų. Viena iš jų – mažai ašakų, sakytume, „vidutiniškai“ mėsinga ir tikrai ne gėda patiekti draugams prie stalo su salotomis. Nes vienos vidutiniškos žuvies vienam žmogui – į valias. Ir kas žino, galbūt tai būtų tikra vinis jūsų kulinarinėje knygoje.

Mes siūlome paruošti kepti lyną orkaitėje ir patiekti su salotomis.

Ingredientai:
2 vidutinio dydžio išskrosti lynai
 Žuvies prieskoniai
Juodieji pipirai
Citrinos
Druska
Aliejaus
Petražolės

Pirmiausia rekomenduojame lyną kuo geriau ir ilgiau pamarinuoti, kadangi gana sunkiai pasiskirsto marinatas po visos žuvies kūną. Ant lynų užspauskite šiek tiek citrinos sulčių, pagal skonį užberkite druskos, juodųjų pipirų, žuvies prieskonių, galite ir šlakelį aliejaus.

Pasimarinavus parai ar 12 valandų, lynus ištraukite ir paruoškite kepimui. Patieskite ant skardos kepimo popieriaus ir suguldykite lynus. Išskrostą vidų prifarširuokite žaliomis petražolių šakelėmis ir citrinų griežinėliais, apšlakstykite aliejumi. Kepkite apie pusvalandį +220C ir galite iškart patiekti karštą.

Pati skaniausiai (bent mums) lyno dalis buvo riebi žuvies oda.

Žuvį galite patiekti savo nuožiūrą – su salotomis arba karštomis bulvėmis.

Skanaus!

1 komentaras: