2015 m. liepos 15 d., trečiadienis

Citrininis tortas "Napoleonas". Kaip iškepti "Napoleoną"?




Sveiki, skaitytojai,

Tortas „Napoleonas“ tapo mūsų namų tikra tradicija. Jeigu reikia į kokią šventę neštis prašmatnų ir nekuklų desertą – tai tortas „Napoleonas“ tampa tuo ypatingu patiekalu, kurio tikrai ne gėda nusinešti ir, ko čia slėpti, retkarčiais pasipuikuoti. Šiaip kepame jo du variantus, bet šįkart mes norime pasiūlyti su citrinų skonio kremu, kuris daugeliui neretai tampa netgi skanesniu variantu už klasikinį „Napoleoną“. Kepant „Napoleoną“, reiktų paskirti daugiau laiko nei gaminant paprastą desertą, kadangi jis ruošiamas tam tikrais etapais ir vėliau pertepamas plikytu ir citrininiu kremu. Taigi, pradėkime.

Ko mums reikės įvairiems etapams?

18-20 cm skersmens torto paplotėliams reikės:
200 g sviesto,
1 kiaušinio,
320 g miltų,
70 ml vandens,
1 šaukšto citrinų sulčių,
žiupsnelio druskos

Plikytam kremui:
3 kiaušinių trynių,
500 ml pieno,
1 stiklinės cukraus,
pusės stiklinės miltų,
100 g sviesto,
1 šaukštelio vanilinio cukraus,
150 g riešutų

1 citrinos,
1 kiaušinio,
pusės stiklinės cukraus,
30 g sviesto,
pusės šaukštelio vanilinio cukraus

Pirmiausia pagaminkite torto lakštų tešlą. Kiaušinį lengvai išplakite, supilkite 70 ml vandens, citrinų sultis ir žiupsnelį druskos, išplakite. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais, apvoliokite juos miltuose. Sviestą su miltais kapokite, kol jie pavirs į riebius miltus. Į juos supilkite suplaktą kiaušinį ir užmaišykite kietą tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę, statykite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų.

Kol tešla šąla, pagaminsime plikytą kremą. Trynius konditerine šluotele išplakite kartu su paprastu bei vaniliniu cukrumi. Kad būtų lengviau plakti, įpilkite šlakelį šalto pieno. Į plakinį suberkite miltus, gerai išmaišykite. Supilkite likusį pieną. Kremo ruošinį statykite ant vidutinės ugnies ir kaitinkite nuolat maišydami, kol jis pradės tirštėti. Kremo užvirti nereikia, jis bus paruoštas, kai šaukštas apsivels kremu. Tada į karštą kremą suberkite gabalėliais pjaustytą sviestą, maišykite, kol jis ištirps ir vienodai pasiskirstys. Paruoštą plikytą kremą uždenkite ir palikite, kad praauštų. Atšalęs kremas bus dar tirštesnis.

Citrininiam kremui nuo citrinos smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis. Kiaušinį lengvai išplakite. Į nedidelį puodą supilkite plaktą kiaušinį, citrinų sultis ir žieveles, paprastą bei vanilinį cukrų, suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą. Puodą statykite į didesnį puodą su vandeniu ir užkaiskite. Kremą virkite garų vonelėje vidutinėje temperatūroje, nuolat maišydami, kol sviestas ištirps, kremas taps vientisas ir galiausiai sutirštės. Tai užtruks apie 10-15 minučių. Kremo užvirti nereikia, išviręs turėtų būti tirštos grietinės konsistencijos, o ataušęs dar labiau sutirštės.

Kol kremai auš, tešlą išimkite iš šaldytuvo ir kiek paminkykite, kad būtų lengviau kočioti. Padalykite ją į 10 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais. Ant tešlos uždėkite nedidelę lėkštę, išpjaukite apvalios formos torto lakštą. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama labai nesipūstų. Paruoštą lakštą kartu su tešlos nuopjovomis statykite kepti į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 5 minutėms, kol iškeps. Taip kepdami vieną paskui kitą iškepkite visus torto lakštus. Tešlos nuopjovas panaudosite torto puošybai, todėl kelias pačias gražiausias pasilikite, o kitas sutrinkite į miltus.

Formuokite tortą. Lakštus patepkite plikytu kremu, o keletą torto sluoksnių - citrininiu, tarp kelių sluoksnių ant kremo užbarstykite kapotų riešutų. Plikyto kremo palikite torto viršui ir šonams aptepti. Kai visus torto sluoksnius sutepsite, vienodai kremo užtepkite ant jo viršaus ir šonų. Paruoštą tortą apiberkite sumaltomis nuopjovomis ir statykite mažiausiai nakčiai, o geriau - visai parai į šaldytuvą, kad subręstų.

Tortą puoškite keptomis tešlos atraižomis ir riešutais, apibarstykite milteliniu cukrumi. Dalijamės savo „Napoleono“ fotografija.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą