2019 m. rugpjūčio 6 d., antradienis

Žaldoko alus: Serija Nr 003 šviesusis Dūminis



Šviesus alus: Žaldoko Nr.003 Dūminis
Stiprumas: 5,2 proc.
Kilmės šalis: Lietuva

Mėgstu dūminį alų! Jį puikų ir sodrų gamina vokiečiai, tačiau pas mus jis nepopuliarus, netgi sunkiai aptinkamas. Yra mėginimų sukurti ir lietuvišką dūminį alų, tiesa, Vilkmergei, mano supratimu, nelabai pavyko – pernelyg silpnas, pernelyg necharakteringas, todėl labai apsidžiaugiau, kai pamačiau šviesų, dar neragautą Žaldoko riboto leidimo Dūminį alų. Įspūdis tikrai neblogas – ir dūmelio yra, ir eksperimentą, laikyčiau pavykusiu, tik jausmas toks, kad vis mūsų aludariai kažkokie kuklūs, bijo padaryti išties gerą ir sodrų produktą, vis kažko taupo, mažiau deda tarsi bandydami „išlaužti“ subtilias natas, tačiau mes gi lietuviai, mes mėgstam ryškius alaus skonius, tad nustokime kuklintis. Šiaip prie progos, manau, dar keletą butelių įsigyčiau Žaldoko „Dūminio“.

Įvertinimas: ●●●●●●●○○○

Šviesusis Švyturio "Ventės" alus: vertinimai, nuomonės, komentarai



Šviesus alus: Švyturys „Ventės“
Stiprumas: 5 proc.
Kilmės šalis: Lietuva

Esu reklamos auga, pamaniau, parduotuvėje į krepšelį dėdamasis naują puikios išvaizdos skardinę, Švyturio „Ventės“ alų – nematytas, išvaizdus produktas, tiesiog šios vasaros naujiena ir atgaiva. Kaip dažnai ir būna su sezoniniais ir vienetinės laidos lietuvišku alumi, daug geresnė reklama už paties produkto vertę ir skonį. Šviesus lager stiliaus alus iš pradžių užgniaužia gerklę – lyg ir panašus į Švyturio Extrą, tik dar prastesnis. Vėliau ima ryškėti lager natos – saikingas ir beveik malonus kartumas, subtilios „ventiškos“ natos, bet visgi dvelkia kažkokiu pigumu, greita vasaros idėja, kurią už pinigą brunka Švyturio alaus daryklos makleriai. Užteko vienos skardinės su draugu per pusę, kad suprastume, jog „Ventė“ geografiškai daug įspūdingesnė už šitą Trojos arklį.

Įvertinimas: ●●○○○○○○○○

2019 m. liepos 17 d., trečiadienis

Kaip iškepti žuvį menkę? Menkė kepta druskoje





Šįkart siūlome pasigaminti keptos menkės druskos plutoje. Jeigu mėgstate eksperimentuoti ir nė karto to nedarėte, manome, kad bent kartą pabandyti visgi turėtumėte. 

Ingredientai
2 vidutinių arba didelių menkių su kaulu
1,5-2 kg akmens druskos
Rozmarino šakelių
Pusės citrinos sulčių

Išvalykite žuvį, gerai ją nuplaukite ir nusausinkite popierinėmis servetėlėmis. Į menkės vidų įdėkite po keletą rozmarino šakelių, įspauskite citrinos sulčių. Į skardą įdėkite kepimo popieriaus, ant jo paskleiskite 0,5 kg druskos, kad pasklistų po visą pagrindą. Po to sudėkite ant druskos žuvis ir ant jos suberkite likusią druską, rankomis suformuokite joms apvalkalą. Druską apšlakstykite vandeniu, kad būtų lengviau sulipinti druskos gipsą. 

Skardą su žuvimi įdėkite į orkaitę +220C* ir kepkite apie valandą. Per tą laiką druska sukietės į gipsą, o žuvis viduje pasiims druskos tiek, kiek reikia. Ištraukę iš orkaitės menkę, plaktuku nudaužykite sukietėjusią druską ir išimkite menkę. Paprastai menkės oda bus ganėtinai sūri, todėl ją atsargiai nulupę skanaukite žuvies minkštimu. 

Skanaus!