2015 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

Bulvių ir grietinės apkepas. Ką galima pagaminti iš bulvių?




Sveiki,

Norite paprasto, bet sotaus patiekalo? Bulvių apkepas su grietine yra tai, kas Jums tiks! Nors daugelis bulvę laiko kone lietuviška nacionaline daržove, tačiau ši daržovė gana nauja mūsų kultūroje, juk daugelį tūkstančių metų buvome grūdinės kultūros žmonės, todėl priskirdami bulvę „prie savų“, gerai pagalvokite. Taip pat reiktų nepamiršti, kad bulvę derėtų laikyti ne garnyro produktu, o pagrindiniu, todėl apkepas iš bulvių bus tas pat!

Reikalingi produktai:

1 kg. bulvių
30 g sviesto
200-300 g grietinės (geriausia 15 proc. riebumo)
5 skilteles česnako
druskos
juodųjų pipirų
keli žiupsnelių šviežių arba džiovintų čiobrelių

Žinote, šis patiekalas buvo tikras atradimas, nes viso egzotiško skonį suteikė būtent čiobreliai. Šiame patiekale jis, bent mums, buvo toks aitrus, aromatingas, kad galima sakyti jis „nuspalvino“ viso patiekalo charakterį, todėl pagal skonį patariame jo negailėti. Taigi, nuo ko pradėti?

Česnakus nulupkite ir susmulinkite, bulves nuskuskite, supjaustykite labai plonais griežinėliais. Po to bulves nuplaukite šaltu vandeniu, kad nusiplautų krakmolas. Skardą, kurioje kepsite, ištepkite sviestu, į dugną sudėkite pirmą sluoksnį bulvių, o ant jų berkite smulkintų česnakų, druskos, pipirų, čiobrelių ir tada vėl nuklokite bulvėmis. Taip sluoksniuokite kelis sluoksnius, priklausomai nuo skardos aukščio.

Po to ant bulvių supilkite grietinę ir išdėliokite mažai gabaliukais susmulkintą sviestą. Grietinė pamažu susigers į bulvių sluoksnius ir paskirstys prieskonius savaime. Kepkite 200-220 C karštyje apie 45 minutes.

Gardaus! Pridedame savas fotografijas. Pirmoji Prieš pašaunant į orkaitę, apatinė – jau iškepus.


2015 m. rugsėjo 8 d., antradienis

Raudonasis sausas vynas: "Malesan" - Cabernat Sauvignon, 2014 [Prancūzija]




Laba diena,

Šiandien mūsų virtuvė nori pasidalyti ir vyno atradimais. Su prancūziškai vynais elgiuosi itin atsargiai, kadangi tai tikra loterija ir ne visada pavyksta „užtaikyti“ gero vyno. Esu iš tų, kurie praktiškai žino, kurie iš gertų ir ragautų vynų patinka, bet visada renkasi vis kitą, nebent tingisi rinktis. Kažkaip vis norisi atrasti vis kitokį vyną, pajusti dar niekada nesuvoktą šio gėrimo filosofiją.

Paskutiniuoju metu mane lydėjo gana prasti arba tik vidutiniški raudonieji sausi vynai ir šįkart man draugas pasiūlė įsigyti prancūziška „Malesant“ su klasikine vynuoge Cabernet Sauvignon, 2014 laidos, o aš pavargęs nuo pasirinkimo, ėmiau ir sutikau, juolab, kad buvo visai neprasta nuolaida ir galimas daiktas, daugiau niekada šis vynas nepasipainios kelyje.

Visgi vynas buvo labai geras. Kažkaip nuo pat pirmo gurkšnio ir sodrios spalvos. Mėgstu gomurį apsemiančius poskonius. Daug vynų yra vandeningi, tačiau šis nei rūgštus, nei sutraukia liežuvį, priešingai – pripildo gana brandžiais, „pilnais“ poskoniais. Kvapas – daugiau brandžių vaisių, šiek tiek jaučiamas ir gėlių aromatas. Pirmieji gurkšniai buvo apšilimas ir vos vos visgi jaučiamas vandeningumas, tačiau vėliau ši abejonė išsisklaido ir galima mėgautis elegantiškais brandžiais skoniais, lengvu vyno garavimu per taurės briaunas. Tiesiog mėgavausi ir tiek.

Įvertinimas: 9/10